Vill du ta dina betyg till nästa nivå? En certifierad privatlärare hjälper dig att få en djupare förståelse i ämnena och förbättra studieteknik och planering.
Läs merÖva inför högskoleprovet
Vad är högskoleprovet?
Högskoleprovet kan skrivas två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren. De flesta utbildningar har en viss intagning på högskoleprovsresultat, så provet är ett bra sätt att komma in på den utbildning man vill gå, om man exempelvis inte har betygen för att bli antagen.
Högskoleprovet är ett test på ett antal delar som tillsammans har visat sig ge en relativt god bild av din förmåga att klara studier på en utbildning på högskola och universitet. Det är inte helt enkelt att studera till ett högskoleprov, men om du lägger tillräckligt med tid på provet och pluggar smart inför provet så kan det ibland till och med vara enklare att komma in med ett resultat från högskoleprovet.
Träna inför högskoleprovet och kom in på drömutbildningen
Även om man aldrig kan veta exakt vilka uppgifter som kommer går det att öva inför högskoleprovet. Vi har samlat tips på hur du bäst tränar och vad du ska fokusera på, både under förberedelserna och själva provet. Att öva på gamla prov är en nyckel till framgång, och även att träna på de delar som du känner dig osäker på, eftersom provet innehåller flera olika ämnen och man måste vara bra på de flesta för att nå ett riktigt bra resultat. För att bli så effektiv som möjligt och nå dina mål bör du ha en plan för hur du ska öva på högskoleprovet, och tänka på de tips som finns inför högskoleprovet.
Besegra högskoleprovet med Allakando! Vårt egna verktyg för högskoleprovet online hittar du här, Allakandos kurs inför högskoleprovet.
Hur ett högskoleprov är upplagt
Till hösten 2011 gjordes högskoleprovet om, och numer består det av 160 uppgifter uppdelade i verbala och kvantitativa delar. Alla uppgifter har svarsalternativ och varje uppgift är värd en (1) poäng. Högskoleprovet skrivs under en hel dag och är uppdelat i fem pass. Två av passen är verbala delar, två är kvantitativa och ett är ett s.k. utprövningspass där man testar nya uppgifter. Utprövningspasset räknas inte med i resultatet.
Sammanfattning av högskoleprovets delar:
- ORD – Ordförståelse (svåra ord)
- LÄS – Läsförståelse på Svenska
- MEK – Meningskomplettering
- ELF – Läsförståelse på Engelska
- XYZ – Problemlösning matte
- KVA – Kvantitativa jämförelser
- NOG – Kvantitativa resonemang
- DTK – Diagram, Tabeller och Kartor
De kvantitativa delarna på högskoleprovet
De kvantitativa delarna utgör halva högskoleprovet, 80 poäng, och består av fyra typer av frågor:
- Kvantitativa resonemang, 12p
- Kvantitativa jämförelser, 20p
- Matematik, 24p
- Diagram, kartor och tabeller, 24p
Läs mer om de kvantitativa delarna på högskoleprovet och hur du tränar bäst inför högskoleprovet på allakando.se/hogskoleprovet/
De verbala delarna på högskoleprovet
När vi kommer till de verbala delarna testar kunskaper i svenska och engelska, och består även de av 80 uppgifter. Det finns fyra typer av uppgifter:
- Ordkunskap, 20p
- Svensk läsförståelse, 20p
- Meningskomplettering, 20p
- Engelsk läsförståelse, 20p
Du kan läsa mer om högskoleprovets verbala delar och hur man övar på högskoleprov på andra delar av sidan.
Här kan du genomföra ett kort test till högskoleprovet!
Resultat på högskoleprovet
Efter provet omvandlas ens resultat på högskoleprovet på de två olika delarna från en poäng mellan 0 och 80 till ett värde mellan 0.00 och 2.00. Detta görs med hjälp av en normeringstabell som kan ändras lite från prov till prov, vilket är det man syftar på när man talar om högskoleprovet normering. För att få sitt slutgiltiga resultat på högskoleprovet tar man sedan medelvärdet av sina två delpoäng på provet. Medelvärdet har två decimaler. Om man exempelvis har 1.1 på den verbala delen och 1.4 på den kvantitativa får man 1.25 i slutresultat på högskoleprovet.
Tips för dig som skall skriva ett högskoleprov
För att träna inför högskoleprovet kan det hjälpa att köpa en övningsbok för högskoleprovet, alternativt köpa en mer avancerad kurs online inför högskoleprovet. Här på sidan hittar du tips både för när du ska träna inför provet och för själva provdagen. De tre allra bästa tipsen för dig som skall skriva högskoleprovet är:
- Fixa matten på högskoleprovet – det är den del som är mest konkret och lättast att plugga till.
- Läs så mycket som möjligt inför ditt högskoleprov – det hjälper inför alla de verbala delarna.
- Gör tidigare prov – öva på så många gamla prov som du kan, gamla högskoleprov är en viktig del i plugget.
Kom igång med läxhjälp idag!
- Läxhjälp i hela Sverige
- Läxhjälp hemma eller online
- Läxhjälp för alla nivåer
- Börja med en prova-på-lektion
- Ingen bindningstid
- 9 av 10 når sina studiemål
- Nöjdhetsgaranti